Naam: 
Dobbelaere
Adres: 
Mereldreef
Panelen: 
50 X ZDNY260C60 Black 13000wp
Omvormer: 
TRIPOWER 10000TL
Opstart: 
12/2014

Bij deze installatie hadden we een dak volledig oost-west en hebben we panelen geinstalleerd op beide kanten van het dak.
Gezien dat er een aanzienlijk verbruik te dekken is, is er hiervoor geopteerd.

 

Door het feit dat ze telkens 90 graden uit het zuiden zijn verdraaid is er hierdoor een verlies van een 15%,Door de forse daling in prijs van installaties tegenover enkele jaren geleden is er toch nog een terugverdientijd van 7-8 jaar wat gezien de omstandigheden zeker niet slecht is.

 

Verder is er geopteerd een 3fase omvormer te gebruiken van SMA hierdoor wordt het vermogen dat opgewekt is mooi verdeeld over de 3 fases.
Hierin in steeds wel de voorwaarde dat er een Neuter (blauwe draad) aanwezig is en voor een 3 fase aansluiting is deze SMA TRIPOWER 10000TL meteen ook het maximum dat mag worden geplaatst.

 

Voor de panelen is er gekozen voor de panelen van Suntellite 260Wp Mono full black.
In dat geval raden we meer poly panelen aan maar hier werd op vraag van de klant toch voor mono geopteerd omdat deze van zicht minder opvallen.
Wij raden aan indien de orientatie meer dan 60 graden uit het zuiden is te kiezen voor poly en in de andere gevallen voor monon.
In de realiteit zijn de verschillen echter wel klein.

 

Wat de bevestiging zelf betreft malen we voor een pannendak steeds gebruik van regelbare dakhaken in roestvrij staal.
Voor het plaatsen van deze worden de pannen op de plaatse van de haak licht uitgeslepen en op deze manier blijft het dak waterdicht en sluiten de pannen nog steeds perfect aan zoals voorheen.Deze haken worden bevestigd met 2 speciaal voor dit type van bevestiging geproduceerd en  ze worden steeds voorgeboord om het splijten van de balk te voorkomen.