Energielening voortaan ook voor zonnepanelen

blog image

Energielening voortaan ook voor zonnepanelen

Voortaan zullen in heel Vlaanderen zonnepanelen gefinancierd kunnen worden met de Vlaamse Energielening. Tot nu toe kon dat maar in een aantal gemeenten. Kwetsbare groepen kunnen met de lening ook energiezuinige huishoudtoestellen kopVoortaan zullen in heel Vlaanderen zonnepanelen gefinancierd kunnen worden met de Vlaamse Energielening. Tot nu toe kon dat maar in een aantal gemeenten. Kwetsbare groepen kunnen met de lening ook energiezuinige huishoudtoestellen kopen.

De lijst met werken die met de Vlaamse Energielening kunnen worden gefinancierd, wordt uitgebreid. Met zo’n lening kunnen Vlamingen sinds 1 januari 2015 hun woning energiezuiniger maken. Een gezin kan maximum 10.000 euro lenen op een periode van 5 jaar aan een intrest van 2 procent. Bepaalde kwetsbare groepen kunnen renteloos lenen.
Intussen zijn er 1.195 dergelijke leningen goedgekeurd. In het eerste kwartaal van 2015 werd bijna de helft van het geleende budget gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas en ramen (49 %). Voor het overige werd dakisolatie (21,58 %),  een condensatieketel (13 %) en muurisolatie (8 %) gefinancierd.
 
Zonnepanelen
Slechts 1,5 procent van het geleende budget werd besteed aan zonnepanelen. Dat lage aandeel kan verklaard worden door het feit dat slechts in een beperkt aantal gemeenten de Energielening kon worden gebruikt voor het financieren zonnepanelen. Maar Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom  (Open VLD) breidt die mogelijk uit naar alle Vlamingen. ‘We willen het plaatsen van zonnepanelen op deze manier stimuleren. De rendementen zijn hoog, en interessant. Je bespaart op je elektriciteitsfactuur’, zegt minister Turtelboom. Om dit mogelijk te maken werd het budget met 12,5 miljoen euro verhoogd tot een bedrag van 30 miljoen euro.
 
Er zijn voorwaarden gekoppeld aan een lening voor zonnepanelen: het dak moet geïsoleerd zijn. Met de lening kunnen de zonnepanelen, de leiding, de keuring, de doorvoer door het dak en de draagstructuur gefinancierd worden.
 
Kwetsbare gezinnen
Een tweede nieuwigheid is dat kwetsbare gezinnen met een energielening de levering en plaatsing van energiezuinige huishoudtoestellen kunnen financieren. Concreet gaat het om een koelkast, diepvries en wasmachine met energieklasse A+ of beter.
 
Lokale entiteit
Voor een energielening moet u niet terecht bij uw financiële instelling maar wel bij een Lokale Entiteit in uw gemeente. Waar u in uw gemeente terecht kan voor een energielening vindt u hier. Elke lokale Entiteit kan andere regels hanteren.
Bron: netto.be